Van vrijdag 12 t/m zondag 14 september is er in Almelo een breed cultuuraanbod met het Internationale Straattheaterfestival en Uit in Almelo.

Vrijdag 12 september:
Straattheater, maar dan in het theater!
De kick-off is op vrijdag 12 september in het gezellige en sfeervolle Theater Hof 88. De straattheater artiesten die zaterdag optreden in het centrum van Almelo geven hier alvast een preview van hun act. Onder het genot van een hapje en drankje kunt u dus al heerlijk ontspannen kijken naar wat er de volgende dag in Almelo te bewonderen valt!

Klik hier voor meer informatie en tickets ->

Zaterdag 13 september:
Straattheater in het centrum van Almelo
Het centrum staat weer vol met internationale straattheater artiesten die de bezoekers en het winkelend publiek zal verrassen!

Het Kunsten op Straat programma:

Etta Ermini Dance Theatre – Roadworks (UK)

De jonge man op de BMX-fiets denkt even lekker een showtje neer te zetten. Nu straat toch zo mooi is afgezet. Dit is zijn kans. Maar hij heeft er amper een pirouette op zitten of er steekt iemand over. Een hip hop streetdancer, die voor pirouettes geen fiets nodig heeft; hij draait gewoon op zijn schouders. Een spel van uitdaging begint. Ze stuwen elkaar op. En nemen zelfs elkaars plek in.
The Bombastics – Funny Mother Tour (DE)
Shaggy? Nou, niet helemaal. Of helemaal niet. Drie clowns in een muzikale act die het hele spectrum bestrijkt tussen gein en ongein. Met: staande bas in de kleur van blanke vla, een gitaar met gitarist met hoedje en een vrouw die zingt en met een trekzak jongleert. Soms moet ze zich even opmaken. Dan moeten de mannen maar even wachten of een moppie voor zichzelf spelen. Geduld, mevrouw is zo weer klaar en swingt weer mee.
Het mobiel naaiatalier – The Sound Of Sewing (NL)

Wie aan huisvlijt doet, wil er ook wel eens uit. Deze twee dames kunnen ongelofelijk snel kleren naaien. Terwijl de een snel een nieuwe outfit in elkaar naait, houdt de ander een doekje op. Wanneer het zakt, heeft de naaister haar nieuwe jurkje al aan. Ze duikt weer weg en hup, het volgende is al klaar. Waar ze de stof vandaan heeft, is stof om over na te denken.
Puurlain – De Zotte Koningen (BE)
We kennen allemaal de drie wijzen uit het oosten, of zouden ze moeten kennen. Na vandaag kennen we de drie zotte koningen – en zullen we ze nooit meer vergeten. Waar ze vandaan komen? Ook uit het oosten, maar dan het verre oosten en het verste oosten. En één van nog verder weg. Hun rijk hebben de koningen achter zich gelaten. Wat ze bezitten, dragen ze op hun rug. En ze verbazen zich. Over ons.
Carré Curieux – Entre Nous (BE)

Van een rockband wordt gezegd: als je een saxofonist hebt, zit er in elk nummer een sax. Zet bij straattheater een paal op een houten podium, wedden dat er iemand in klimt? Hier zien we twee heren rondjes draaien, eerst in ganzenpas achter elkaar aan en jawel, daarna is er die paal. Om alleen in te klimmen. Om de ander mee te plagen. Om samen in te klimmen. Maar prachtig synchroon.
The complet mandingo- The Balafons Orchestra (FR)

Mandingo is de naam van een Afrikaans volk. Zwaar getroffen door de slavernij, maar dit orkest straalt van vrijheid en levenslust. De instrumenten die de vijf muzikanten – in klederdracht - bespelen zijn balafons. Houten xylofoons. In bijkans hetzelfde rappe ritme lopen ze er bij. Het is amper bij te benen, maar dat wil je wel, want de muziek brengt je in trance. Dit heet nou: swingen als de tering.
Luca Bellezze - Melafilo (IT)
Italiaan en clown. Een echte, zo een met een rode dopneus dus en met een melancholische blik. Een clown ook die overal mogelijkheden tot humor in ziet. In een passerende kinderwagen, in kinderen die hem in bewondering en verwondering aanstaren. Wilt u dit boek even zo open vasthouden, mevrouw? Om haar vervolgens te vergeten, omdat iets anders alweer zijn aandacht heeft getrokken. Kleine gebaren, een grote glimlach. Tedere poëzie.
Chonk – 3-D Atalier (NL)
Kunst om naar te kijken is leuk, maar kunst om aan mee te doen, is voor kinderen nog leuker. Hier schilder en kleur je maskers, knip je maskers en zet je ze op. Wat je kunt doen, is een zelfportret maken. Dan heb je een extra gezicht. Als je het afzet, zien ze je ware gezicht. Maar je kunt natuurlijk ook je moeder tekenen, je paard, de juf of de maan. Doe maar, doe maar lekker.
Cie Fracasse de 12 - HOP! (FR)
Je kunt natuurlijk, als vuilnisman, in grote sleur otto’s legen. Dat kan. Of je hebt plezier in je werk. Dat hebben deze vier Fransen. Ze onderzoeken alle mogelijkheden tot muziek en theater die een vuilniscontainer biedt. Het duurt wel wat langer voordat ze hun wijk gelopen hebben, maar laat gaan. Dit is leuk. Niet raar opkijken zijn dat uw zoontje na afloop zegt: ‘Later wil ik vuilnisman worden’.

Zondag, 14 september:
Uit in Almelo
Op zondag 14 september van 12.00 – 17.00 uur is de opening van het culturele winterprogramma van beide theaters en het verenigingsseizoen. Er zijn diverse informatiekramen, optredens vanuit Kaliber Kunstenschool, dansdemonstraties en een optreden van Leonie Meijer. Ook geven twee straattheatergroepen, Carré Curieux uit België en The Complet Mandigo uit Frankrijk, een voorstelling.

Kunsten op Straat Almelo wordt mede mogelijk gemaakt door:
2014_sponsors_almelo

Share


View Larger Map