Op zaterdag 8 augustus wordt voor de 13e keer in Haaksbergen de Kunstmarkt georganiseerd. De Stichting Centrummanagement Haaksbergen heeft dit jaar opnieuw getracht om er een spraakmakend evenement van te maken.

In 2014 werd de kunstmarkt voor het eert georganiseerd met medewerking van de Gemeente Haaksbergen en de stichting Kunsten op Straat uit Diepenheim. Dat bleek een goede combinatie te zijn. Het kunstminnende publiek kan zowel genieten van de verschillende kunstvormen als ook van de verschillende straattheater acts.

Kunstmarkt

De kunstmarkt wordt georganiseerd op het marktterrein rondom de Pancratius kerk in het sfeervolle centrum van Haaksbergen. De kunstmarkt kan zich inmiddels verheugen op een kleine 100 kunstenaars. Er zijn een groot aantal verschillende kunstvormen te zien zoals beeldhouwen, houtsculpturen, edelsmeden, schilderen (olie en water), textiel, keramiek, sieraden (verschillende vormen) en glaskunst.

Dit jaar is er ook een speciale kunstvorm te zien in de ruimte onder de kerktoren. Als u dat wilt weten zult u toch op 8 augustus naar de kunstmarkt in Haaksbergen moeten komen.

De kunstmarkt duurt van 10.00 tot 17.00 uur en parkeren is gratis.

Het programma

van 13:00 tot 17:00 uur

RESIDUAL GURUS (E)

Hergebruik van materialen neemt groteske vormen aan. We zagen al tassen gemaakt van oude brandweerslangen. Weer anderen trouwen twee keer. Deze olijke Spanjaarden kunnen er ook wat van. Olievaten, verfblikken, buizen, zo ongeveer alle hardware die lawaai maakt als je er een klap op geeft, kunnen ze gebruiken. En dat doen ze dan ook. Als vier mannen klappen beginnen te geven in ongeveer hetzelfde ritme, dan heb je muziek! Dat is het mooie van recyclen. Alles is oud, maar alles is ook uniek.
COMPAGNIE MOBIL (NL) – Sulky M1

Ach hemel, wat komt hier de straat in gewaggeld? Een auto? Dan is het een parodie daar op. Met een vrolijke Frans achter het stuur, niet erg snugger zo te zien, maar de wereld is nu eenmaal van iedereen. Hij zet koffie voor een leuke dame uit het publiek. De auto vliegt in brand, de claxon begint een eigen leven en soms is het nodig dat de bestuurder een kijkje onder motorkap neemt. Tot hij helemaal in de auto verdwijnt.
Loopt, maar niet steeds op wieltjes.
MARC HEIJNEN (NL) – Bank man

Even een moment voor jezelf. Ha gelukkig, hier staat een bank. Wel op een vreemde plek eigenlijk en er zit ook een man op, maar die kijkt heel vriendelijk, dus: zitten. Er is ruimte genoeg. Opschuiven hoeft niet. Logisch dat de man een praatje begint of jou de hand schudt. Voor je het weet is er een gesprek. Blijkt dat hij eigenlijk een clown is. Die je ijsje even vasthoudt als je wilt gaan verzitten. Of je paraplu als het zachtjes regent.
Een bankier die deugt.
BEK VOL ZAND (NL)

Banjo, mandoline, gitaar, staande bas. Hoeft geen drumstel bij, zo kan het ook. Folk maar met tempo. Bluegrass. Noem het hoe je wilt. Noem het gewoon lekker. Een Twents kwartet dat eigen songs speelt, zowel Engels- als Nederlandstalig, in de rijke traditie van The Dubliners, Pogues en al die andere Ieren die ‘m wel lusten. Lange heren, baardjes, hoeden en het ritme, dat stampen ze wel met hun voeten bij elkaar.
Goede zin, lekkere muziek.
JELLE DE GRAAF (NL)

Wat stilstaat kan ook straattheater zijn. Kijk maar naar living statues. Dan valt de beeldende kunst van Jelle de Graaf ook binnen de definitie, zeker als je ziet wat hij in Haaksbergen op straat neerzet. Het had net zo goed wel kunnen bewegen. Alsof het voorstudies zijn van objecten. Kan ook zijn dat ze bewegen zodra we niet kijken. Omdat ze dat niet durven terwijl ze worden gadegeslagen. Terwijl ze er ook weer niet bescheiden uitzien.
Straatkunstkunst.
BEVLOGEN VERF (NL)

Over graffiti zijn de meningen verdeeld, zoals over echt alles de meningen zijn verdeeld. De een spreekt van vandalisme en bekladde muren of treinstellen. De ander vindt het de meest vrije vorm van beeldende kunst. Iets anders wordt het als graffiti wordt aangebracht op de heilige koe. Roodbont, zwartbont, lakenvelders – dit soort koeien hebben verschillende kleurtjes. Maar de heilige koe, onze auto, dat is een ander verhaal. Bevlogen verf zet auto’s op een kunstzinnige manier in nieuw lak.
Wie durft?

Timetable:

Screen shot 2015-07-18 at 10.00.55

 

Met dank aan:

Screen shot 2015-07-18 at 10.01.11

 

 

 

Share