Keidagen Lochem – TheateropkeieN

Ook Kunsten op Straat is weer aanwezig op deze feestelijke dagen in Lochem!

Geen Keidagen zonder Theater op keieN. Ook deze Hemelvaartsdag is weer een scala aan nationale en internationale straatartiesten te bewonderen in de binnenstad van Lochem. Of je nu 8 bent of 80, de kunsten van acrobaten, jongleurs, clowns, dansers en andere artiesten boeien iedereen. Artiesten uit Spanje, Chili, Frankrijk maar ook Nederland zijn dit jaar weer te bewonderen.

Cia Es – Igloo (E)
De man zit rustig onder een zwevende glimmende ring. Tot de vrouw komt, zwaar ingepakt. Winter. Dan moet het binnen in de iglo maar warm worden. Zij pelt zich uit haar kleding. Man en vrouw, en ze dansen en jongleren. De speelvloer verandert onder hun voeten. Ballen komen stuiteren van grote hoogte. En dan blijkt de glimmende ring er een waar je mee kunt zweven. Wat doe je dan? Dan ga je zweven.

Actic – Urban Safari (NL)
Aangezien de aap afstamt van de mens kun je beide soorten best op één rij plaatsen. Wat let ons om een echtpaar aan een terrastafeltje te beschouwen als een zilverrug en zijn eega in pauzestand. Met dit idee in het achterhoofd nodigt het duo Actic omstanders uit voor een hilarische safari door de binnenstad. Zoals cineast Bert Haanstra zei: Mensen kijken is van alle tijden. En om ze lachen al evenzeer.

Dudu - El Niu (E) 
Hij loopt lang en leuk te wezen in zijn lange ondergoed, zij speelt op een vleugel. Hij grapt en grolt, improviseert. Zonder taal, want dan begrijpen we elkaar tenminste. Tenzij je misverstanden leuk vindt en misverstanden zijn leuk. Dus daagt Dudu het publiek uit, stuurt ballonnen op pad, danst rond kartonnen dozen en frivoolt met vodden. En zij, zij speelt op de vleugel de tingeltangel die er slapstick van maakt.

HURyCAN – Te Odiero (Spanje/Denemarken) 
Je weet het niet, maar vertrouwen doe je het ook niet. Zit je bij een ontsnappingskunstenaar te kijken, heeft hij iemand uit het publiek nodig. Dat is dan doorgestoken kaart, toch? Het is gewoon een medewerker. Maar hoe zit dat hier? Arthur verschijnt blootsvoets. Hij speurt het publiek af, blijkbaar op zoek naar een geschikt meisje. Hij steekt zijn hand uit, zij accepteert. Als hij daar maar geen spijt van krijgt.

Tuga – With your permission (CHI)
De lange man in reflecterende kleding blijft op de weg staan als een vrachtwagen nadert. Die stopt wel. En jawel, de trucker is de beroerdste niet. Uit dank klimt de man tegen de voorkant op. Bij een personenauto hoopt hij de bijrijder een hand te geven. Een andere auto tracht hij pootje te lichten. Tuga doet je beseffen dat een auto zo weinig komisch is. Totdat hij ingrijpt. Lachen om auto’s. Echt leuk.

Ola Muchin – Kukuryku (POL)
Iedereen kan toveren met een eitje, maar de heer met de gespleten haargrens (een pop bespeeld door Ola Muchin) kan het met een gebakken ei. Nou jij weer. Hij kan er bovendien niet alleen mee toveren, maar ook mee goochelen. Want wanneer het gebakken ei even in een toverzak verdwijnt, komt er weer een heel andere lekkernij van een kip uit. Ola Muchin, het meest veelzijdige stukje straattheater.

Cie Deviation (FR) - Murmurant
Drie stellages op wielen, op elk een raamwerk met zes trommels. Op wielen, zodat er mee gereden kan worden. De trommels zijn van verschillende grootte. Ze kunnen van beide kanten betrommeld worden. En dat gebeurt. Mannen gaan in de weer met drumstokken. Obsessief. Soms synchroon, als was het een dans. Als ze even niet bij een vel kunnen, roffelen ze op de grond. Want wie een stok heeft, die slaat.
David Moreno – Helaas geannuleerd!
Maandag 26 mei bereikte ons het nieuws dat David Moreno niet in staat is om op te treden i.v.m. ziekte. Hij staat op het programma in Lochem, Hardenberg, Zwolle en Oldenzaal.

Gelukkig hebben we bereid gevonden Theater Leela uit Oostenrijk om zijn plek in te vullen!

Laat je kunsten zien bij:

Bruisende Blikken (NL)
Doorlopende street art project met graffiti

Jim Kieviet en Egbert Scheffer maken samen met het publiek een prachtige street art blikvanger. De heren kwamen elkaar tegen bij De Hip, waar Egbert zijn Atelier.EGD had voordat De Hip er in kwam. Tijdens de verbouwing plaatste de eigenaar een grote houten schutting om het pand en daar hebben ze samen met een paar vrienden een muzikale muurschildering op gezet. Deze eerste samenwerking verliep prima en toen kwam het project Straatgeheim: een groep creatieve mensen die samen met kinderen een heel gaaf en geheim kunstproject hebben gedaan in Deventer. Daarna zijn ze samen gestart met grote workshops en noemden zichzelf, vanwege hun open en bruisende blik van nature, de Bruisende Blikken.
Bruis jij ook van de creativiteit? Kom dan kijken of beter…doe mee!

Met dank aan

2014_sponsors_lochem

Share


View Larger Map