ER IS WEER STRAATTHEATER!

Niet meer weg te denken van de straathoeken en pleinen van Overijssel: Kunsten Op Straat, het festival dat zorgt voor straattheater in alle soorten, maten, kleuren en vormen. Kleine poëtische voorstellingen en grote luidruchtige; laag bij de grond, tot hoog in de hemel. De 22e jaargang zit vol goochelaars, tovenaars, mimespelers, cascadeurs, dansers, jongleurs en andere potsenmakers. Ze komen van dichtbij, ze komen uit verre streken.

Straattheater, van ernst tot luim, betoverend en hilarisch. Zonder drempels, maximaal toegankelijk.


HURyCAN – Te Odiero (Spanje/Denemarken)
Je weet het niet, maar vertrouwen doe je het ook niet. Zit je bij een ontsnappingskunstenaar te kijken, heeft hij iemand uit het publiek nodig. Dat is dan doorgestoken kaart, toch? Het is gewoon een medewerker. Maar hoe zit dat hier? Arthur verschijnt blootsvoets. Hij speurt het publiek af, blijkbaar op zoek naar een geschikt meisje. Hij steekt zijn hand uit, zij accepteert. Als hij daar maar geen spijt van krijgt.

Dudu - El Niu (E)
Hij loopt lang en leuk te wezen in zijn lange ondergoed, zij speelt op een vleugel. Hij grapt en grolt, improviseert. Zonder taal, want dan begrijpen we elkaar tenminste. Tenzij je misverstanden leuk vindt en misverstanden zijn leuk. Dus daagt Dudu het publiek uit, stuurt ballonnen op pad, danst rond kartonnen dozen en frivoolt met vodden. En zij, zij speelt op de vleugel de tingeltangel die er slapstick van maakt.

Goma – The Atari Show (D)
De meest pure en basale vorm van straattheater is een improviserende eenling die de lach aan de kont heeft hangen. Die kan jongleren met ballen en knotsen. Die kan improviseren met een voorbijlopende hond. Die twee vaders zo ver krijgt een hardloopwedstrijdje met buggy’s te houden. Die passanten weet te veranderen in wild springende dansers. Die kalende mannen over hun achterhoofd mag aaien. Die man is Goma.

David Moreno – Helaas geannuleerd!
Maandag 26 mei bereikte ons het nieuws dat David Moreno niet in staat is om op te treden i.v.m. ziekte. Hij staat op het programma in Lochem, Hardenberg, Zwolle en Oldenzaal.

Gelukkig hebben we bereid gevonden Theater Leela uit Oostenrijk om zijn plek in te vullen!

Tuga – With your permission (CHI)
De lange man in reflecterende kleding blijft op de weg staan als een vrachtwagen nadert. Die stopt wel. En jawel, de trucker is de beroerdste niet. Uit dank klimt de man tegen de voorkant op. Bij een personenauto hoopt hij de bijrijder een hand te geven. Een andere auto tracht hij pootje te lichten. Tuga doet je beseffen dat een auto zo weinig komisch is. Totdat hij ingrijpt. Lachen om auto’s. Echt leuk.

Compagnie Deviation – Murmurant (FR)
Drie stellages op wielen, op elk een raamwerk met zes trommels. Op wielen, zodat er mee gereden kan worden. De trommels zijn van verschillende grootte. Ze kunnen van beide kanten betrommeld worden. En dat gebeurt. Mannen gaan in de weer met drumstokken. Obsessief. Soms synchroon, als was het een dans. Als ze even niet bij een vel kunnen, roffelen ze op de grond. Want wie een stok heeft, die slaat.

Cia Es – Igloo (E)
De man zit rustig onder een zwevende glimmende ring. Tot de vrouw komt, zwaar ingepakt. Winter. Dan moet het binnen in de iglo maar warm worden. Zij pelt zich uit haar kleding. Man en vrouw, en ze dansen en jongleren. De speelvloer verandert onder hun voeten. Ballen komen stuiteren van grote hoogte. En dan blijkt de glimmende ring er een waar je mee kunt zweven. Wat doe je dan? Dan ga je zweven.

Ola Muchin – Kukuryku (POL)
Iedereen kan toveren met een eitje, maar de heer met de gespleten haargrens (een pop bespeeld door Ola Muchin) kan het met een gebakken ei. Nou jij weer. Hij kan er bovendien niet alleen mee toveren, maar ook mee goochelen. Want wanneer het gebakken ei even in een toverzak verdwijnt, komt er weer een heel andere lekkernij van een kip uit. Ola Muchin, het meest veelzijdige stukje straattheater.

EXTRA PROGRAMMA
aangeboden door de ondernemers van de binnenstad!
Cirqumstancia - Cirq Mystiek (B)
Twee mysterieuze silhouetten dwalen door en rondom het publiek. Deze licht sarcastische en provocerende wezens dagen je uit, maar blijken toch ook een warme en zachtaardige kant te hebben. Raak jij betoverd door hun magie?

TAMTAM - Live animatiefilm
Rommel zal nooit meer rommel zijn dankzij deze vindingrijke kunstenaars! TAMTAM maakt tijdens het Kunsten Op Straat Oldenzaal een live een animatiefilm met gevonden voorwerpen die je zelf bij hen kunt inleveren! Neem rommel mee of pak het op van de grond, en zie het tot leven komen!

Tussen 13.00 en 18.00 kun je kleine gevonden voorwerpen inleveren bij het TAMTAM tentje in Winkelcentrum de Driehoek in Oldenzaal.

Frans Outbiet - The Wanderer
Gezellig hand in hand lopen? Kijk toch maar even of het wel echt uw man, vrouw, vriend of vriendin is die naast u loopt. Het mannetje met het rode pertje zorgt voor verwarring, verbazin en komische situaties bij mensen op straat, de markt, de beurs en diverse andere locaties.


Statues alive – Roll-e
In het midden van de straat staat helemaal verlaten een rolstoel. Wat doet deze daar? Een vergeten, of wellicht een verloren voorwerp? Pas maar op, niks is minder waar!

Ook treden deze dag voor u op


joe driscollJoe Driscoll & Sekou Kouyate (USA, Guinee)
Dit prachtige Afro-Amerikaanse concert zorgt voor de muzikale noot tijdens ons festival. Dat kan dankzij de samenwerking met CobbleStroat. Joe Driscoll stond eerder op Glastonbury (GB) en Electric Picnic (Ierl.). Kan het grootser? Koraspeler Sekou Kouyate is de Afrikaanse Jimi Hendrix op zijn traditionele instrument. Geniet van een ongewoon mooi samenspel met Afrikaanse ritmes, hip hop, rap, reggae, jazz en folk.

Hydra‘Burgers’ Soer’ in de Tuin van Soer
Burgers’ Soer is een knotsgek dierenpark. Een bijzondere gids en dierenverzorger leiden u door de struikrijke omgeving. Ontdek de weelderige stakstoortjes en zelfs vliegende zeeboeien met al hun geuren en gepruttel. Aanschouw het donzige paarritueel van kleurrijke glevo’s. U komt oog in oog met een gijter en ervaart de prachtige flona en faura. Burgers’ Soer. Een raar paradijs!KunstenmakersKunstenmakers KIJK MIJ NOU!
Kinderen vanaf zes jaar ontwerpen en maken zelf bijzondere (straat)theater-kledingstukken van eenvoudige materialen. Heleen Berkhof en Korien Waanders van Kunstenmakers assisteren hen daar bij. Als ouders ook willen meedoen dan kan dat. Zij worden dan geadviseerd en geholpen door hun zojuist opgeleide theatervormgevertjes!


Bende van BeuvingPreviews Stadstheater de Bond Act 1 – Klap van de korenmolen – Bende van Beuving
‘Klap van de korenmolen’ is een cabaretesk muziektheaterprogramma van Ernest Beuving samen met vier heerlijke muzikanten en één of meer zangkoren uit de plaats van het optreden. Op 17 januari 2015 in De Bond, nu alvast een voorproefje door Ernest himself en één muzikant.


Nathalie BaartmanPreviews Stadstheater de Bond Act 2 – Drukt haar snor – Nathalie Baartman
In Louter staat Nathalie Baartman op blote voeten op vers gebladerte. Ze ramt op het traporgel. Ze buldert haar zaligheid de zaal in. Het gaat over hem, over haar, over jou. Over alles wat ons verbrokkelt en weer bindt. Met Louter weet je het nooit zeker. En met Nathalie al helemaal niet. Ze is bloedeigen en schaamrood eerlijk. Dus kom maar achterom.


Koopzondag


1 juni met straattheater aangeboden door de ondernemers binnenstad

Zaterdag 31 mei, een avond om in de sfeer te komen…


De organisatie van Kunsten Op Straat in Oldenzaal werkt dit jaar nauw samen met het festival CobbleStroat op zaterdagavond 31 mei. Hier treden op: Rumbata Beat, The Excitements, 
Bruno de Neckere- HT Roberts Band, Joe Driscoll + band & Sekou Kouyate en Smoky Midnight Gang.

De avond begint om 20:00 uur met Burgers’ Soer. Entree: 15 euro

Met dank aan

2014_sponsors_oldenzaal

 • Aircrete Technologie
 • Aluminium Gieterij Oldenzaal
 • Beijer Transport & Logistiek
 • Eigen Wijze Reizen
 • Geerdink Advocaten
 • Heisterkamp Transport
 • Hofland Optiek
 • HWH Europe
 • John Vlutters, Schoorsteenveger
 • Keizers Installatietechniek
 • Loohuis Financieel Advies
 • Nolet Bult Uitvaartbegeleiding
 • Notariskantoor Riteco
 • Ottenhof ijzerhandel
 • Pauw, Psychosociale begeleiding
 • Proteq Body Gear
 • Reerink Copy Service
 • Smellink Classics
 • Telecount BV
 • Technische Veren Twente
 • Trioliet
 • Vrooijink Industrieel Spuiterij
 • de Monnik Dranken
 • Oldenzaal Carnaval Stapstad
 • C-1000 Kuipers
 • Hutten Café Partycentrum
 • Nico Veltman Biologische Slagerij
 • Franssen Schildersbedrijf
 • Bloemsierkunst Erik

Share


View Larger Map