Alweer voor de 23ste keer in Zwolle: internationaal straattheaterfestival Kunsten op Straat

We zien u graag op 5, 6 en 7 juni 2015 om samen te genieten van storytelling, literatuur, straattheater en rootsmuziek tijdens Zwolle Unlimited!

Festival Zwolle Unlimited luidt de zomer in en vult kades, parken en stadspleinen met (inter)nationale topvertellers en straatartiesten, rootsmuzikanten en een grote boekenmarkt.

Zo staan Rico en Typhoon geprogrammeerd in het Strobalentheater en zijn rapper Freez en Spinvis van de partij, net als Fratsen, Fay Lovsky, Bertolf en The Blue Grass Boogiemen. Het publiek kan zijn vingers aflikken bij de (inter)nationale line-up van storytellers: Jan Blake, Ben Haggarty en Daniel Morden/Devil’s Violin, Hakim, Mia Verbeelen, Eric Borrias, Sahand Sahebdivani en Nilo Berrocal. Straattheatergroepen komen uit heel Europa: Circ Panic uit Spanje, l’Ecarquillée uit Frankrijk, Upandoverit uit het Verenigd Koninkrijk, Duo Kate&Pasi uit Finland. Jonge verteltalenten brengen premières en bij De Verhalenboot is het Kinderplein met bamboestiek, schilderen en meer.

Zwolle Unlimited is een gratis toegankelijk festival.
Het festival is echter niet gratis, u betaalt per voorstelling, sommigen vooraf met festivalmunten en andere voorstellingen achteraf op eigen waardebepaling. Voor De Pet dus.

Meer informatie over Zwolle Unlimited ->

Het Programma:

Vrijdag 5 juni

PIETER POST (NL) - Mr. Jones and Fred the amazing Stunt Pig

Mr. Jones and Fred the Amazing Stunt Pig, zo heet deze voorstelling en dat Mr. Jones is een verwijzing naar de Britse zanger Tom Jones, omdat Mr. Jones vindt dat hij op hem lijkt. Dat moet u zelf maar beoordelen. Terwijl u dat doet, zal hij er alles aan doen de aandacht af te leiden door vervaarlijk met messen, lasso’s en pistolen te zwaaien. En dat alles om te laten zien hoe goed hij Fred, het stuntvarken, heeft afgericht.
Sexbomb!
FABER TEATER (I) – Parada

Een niet te missen act voor straattheaterliefhebbers die van steltenlopers houden en dat zijn er nogal wat. De stelt is een van de meest simpele en majestueuze attributen. De stelt voegt de dimensie van de hoogte toe. En in deze Italiaanse parade, waarin elementen van de commedia del’arte zijn verwerkt, bewegen ze ook nog eens mee op de melancholische muziek. Vendelzwaaiers, maskerdragers, accordeonisten, van alles wat. Kleurrijk en gevarieerd. Een bonte stoet. Faber Teater maakt zich klaar voor Kunsten op Straat! Bekijk het filmpje hier! ->
Circus Ronaldo - Fidelus Fortibus

Trouw, eeuwige trouw. Trouw aan familie en een geliefde. Trouw aan het werk van je voorouders. Trouw aan je meerdere, je onuitgesproken beloften en bovenal aan het circus. Maar waar grenst trouw aan waanzin?

Als alle circusartiesten zijn overleden, weigert clown Danny Ronaldo te vertrekken en het circus op te geven. Hij heeft iedereen begraven rond de cirkel van verkleurd zaagsel. De graven zijn herkenbaar: daar ligt de koorddanseres, met haar ballerinas, versierd met verwelkte rozen. Daar ligt de witte clown met zijn trompet. En daar ligt de directeur waar hij nog steeds angstig in een grote boog omheen loopt. Door de krachtige illusies van clown Danny Ronaldo komen de overleden zielen tot leven. Laat je meenemen in zijn verbeelding en zie hoe het circus ooit was, hoe hij de historie in zijn eentje springlevend houdt. The show must gow on, dat is wat hij wil en wat zijn werkelijkheid is. Weggaan zal die werkelijkheid nooit. Of misschien toch? Maar is dat dan opgeven? Ontrouw zijn?

Zaterdag 6 juni

DUO KATE & PASI (Fin) – The Relationship

Hij zit in zijn hemd te lezen en een knappe vrouw die zijn aandacht afleidt van een goed boek. Nou, daar is die knappe vrouw al en ze heet Kate. Pasi houdt het lezen nog even vol, maar dan wint zij het pleit en begint het circus. Zij leunt op hem, hij gooit en slingert met haar alsof ze een hengel is. Evenwichtkunsten met vijf pilaren bedrijven ze alsof dat in Finland een vak is op de kleuterschool. Een knap stel.

Puppets etc. (B) - Francois Blanc

Hij heet François Blanc en hij is een kunstschilder. Een bijzondere, want liever dan zelf de kwast te hanteren laat hij een jong kind ermee schilderen. Dus kom gerust dichterbij, bij deze grijze man met zijn puntneus, hoedje en uitnodigende blik. Hij geeft je de schilderskwast en wijst je waar je kleuren mag. Hij heeft er zelfs geen probleem mee als je ook zijn gezicht beschildert. Doe maar. En het puntje van je eigen neus!
CIE L’ECARQUILLÉE (F) - LA FOIRE AUX ARTICULES

Wie riep daar ‘uitdragerij!’? Een beetje respect, graag. Dit is kunst. Dit is een installatie. Dit zijn robots avant la lettre. De missing link tussen blikken opwindspeelgoed en robots om precies te zijn. Een ijzeren vogel in een dito kooitje draait rondjes. Klinkt zo simpel als het is, maar het is een fascinerend gezicht. En wat te denken van een aalscholver met klappende metalen wieken en de bek vol? Of is het een pelikaan? Maakt dat uit? Het rolt, het draait, het scharniet, het maakt lawaai. En het laat je niet los.

UP AND OVER IT (GB) – Hands

Vaak hoor je dat het goed is relatieproblemen bespreekbaar te maken. Je kunt veel zwijgend tegenover elkaar aan tafel blijven zitten, maar dat lost niks op. Hoewel, zonder woorden kan het ook. Doen woorden ook geen pijn. Dit duo heeft er iets op gevonden. Ze laten hun handen wapperen, maar dan ritmisch en alleen op tafel. Zo communiceren ze ook en loopt het niet uit de hand. En wat er ook allemaal valt? Geen onvertogen woord.

FACTORIA CIRCULAR (E) – Rodafonia
MET DE STEUN VAN INSTITUT RAMON LLULL – Generalitat de Catalunya

Kijk, dit is nou ingenieus. Een jazzy trio zit lekker cool te spelen in een enorme hoepel die zachtjes ronddraait. Even zit de gitarist boven, dan weer de drummer, vervolgens de saxofonist. Hoe komt het dat het rad draait? Daarvoor zijn twee stevige fietsmannen ingehuurd die de hele boel al trappend in beweging houden. Door de hoge wielen heeft het wel iets van die oude hoge vélocipèdes. Lekker swingend!
ACTIC (NL) – De stille fanfare

Het ideale orkest voor de zaligen van geest die weten dat stilte de hoogste vorm is van muziek. Hier komt een fanfare uw blikveld binnen marcheren. Gestoken in stemmige uniforms en met hun blaasinstrumenten aan de mond. In de pas en niet uit de maat nemen ze de openbare ruimte in beslag. Of winkels, daar deinzen ze ze niet voor terug. De tambour maitre geeft de maat aan, bepaalt het ritme. Er ontbreekt werkelijk niets aan. Alleen spelen ze helemaal niet.
Ongehoord goed.
BABOK (NL) – Elanders

Deze voorstelling is zo hagelnieuw dat er alleen nog maar piepkleine foto’s van bestaan. Die verraden dat we hier te maken krijgen met een uit het noorden neergedaald volk. Ze lijken verdwaald. Een kleine kudde. Elanders, een stuk of vijf. Gelukkig zijn ze gemakkelijk te herkennen. Weliswaar lijken ze 99,9 procent op mensen zoals u en ik, maar met dit 0,1 procent verschil onderscheiden ze zich behoorlijk: ze hebben ieder een gewei.
Ver van huis.
Llliterarette laundrettes (Nl)

Ja hoor, denk je net dat alles weer een beetje onder controle te hebben. De buren hebben er weinig van gemerkt. Hè hè. Maar doen de Llliterette laundrettes? Die kondigen aan de vuile was buiten te hangen, en ze voegen de daad bij het woord. Maar eigenlijk kun je er niet op boos op worden. Want ze hangen die vuile was op met een vrolijkheid die aanstekelijk is. En poëtisch zelfs. Het zijn dichteressen die de was doen.
Ik wou dat de was af was.
CIRC PANIC (E) – The man who lost his buttons

Man in pak komt, met een stalen paal losjes op zijn schouders, aanlopen bij een rond podium. Zou die paal wellicht passen in dat podium? Ja, zowaar! En zo wordt de paal één met het podium en draait rondjes mee. Dan komt de man met zijn hemd vast te zitten op de paal, en ook hij draait mee. Hij belandt boven in de paal. Wat nu? Het pak uit, is dat een oplossing? De man die zijn knopen is verloren ontpopt zich als een volleerd evenwichtskunstenaar en acrobaat.
Geen paniek!
Mc FOIS (I) – Amami!

Deze Italiaan heeft iets met kleding. En met het uittrekken daarvan. Zijn gedeeltelijke striptease is er een die onalledaags is. Wanneer hij even later achter (let wel: niet uit) de kast vandaan komt, is hij gekleed in een tenue waarin mannen niet vaak worden gezien. Van interactief houdt hij ook. Voor je het weet doet hij hoedentrucs met je, weet hij je zo ver te krijgen dat je je broek uittrekt of plant een diabolo op je hoofd.
Kortom: onvoorspelbaar leuk.
PIETER POST (NL) - Mr. Jones and Fred the amazing Stunt Pig
Circus Ronaldo - Fidelus Fortibus

Zondag 7 juni

BLAAS OF GLORY (Nl)

Bij De Wereld Draait Door zie je regelmatig artiesten die bij Mathijs aan tafel een akoestische versie brengen van een rocknummer of popliedje. Waarom niet eens anders? Waarom niet met schwung en met blazers? Daarin voorziet Blaas Of Glory, een dweilorkest 7.0. Ze spelen geen blaasmuziek, ze blazen hardrock klassiekers nieuw leven. En dat gekleed in streep- en andere kleding die het ook niet helpen kan, maar wel past – in beide betekenissen van het woord.
Ace of spades!
ACTIC (Nl) – Kiddy Ride Police Patrol

U wilde toch meer blauw op straat? Op uw wenken bediend! Twee in Amerikaanse uniforms gestoken agenten laten er, zelfs in winkelcentra, geen gras over groeien. Gezeten op hun (kinder)motoren maken ze de straat (on)veilig. Ze vatten hun taak serieus op. Wie op een terras een wijntje drinkt kan een blaastest verwachten. Bekeuringen kunnen met pin worden afgerekend. Of cash. Bijvoorbeeld door een kwartje in hun automaat te gooien.
Stoere knapen!
CIRC PANIC (E) – The man who lost his buttons
Llliterarette laundrettes (NL)

Volg ons op facebook of twitter!

 

Share