Zwolle Unlimited 2016

Het belooft weer een mooie editie te worden! 3, 4 en 5 juni is de binnenstad van Zwolle weer het decor voor Zwolle Unlimited. Het thema dit jaar is Moederland en gaat over thuiskomen, of dat nu in je geboorteland is of in een nieuw land, of dat nu een fysieke plek is, een verhaal, een lied, een persoon of een volk. Alle artiesten die dit jaar optreden op het festival zijn gevraagd zich te laten inspireren door dit thema.

Festival Zwolle Unlimited luidt de zomer in en vult kades, parken en stadspleinen met (inter)nationale topvertellers, straatartiesten, rootsmuzikanten, een vinylmarkt en een grote boekenmarkt. Zwolle Unlimited bestaat uit Waterval Vertelfestival, Straattheaterfestival Kunsten op Straat en de Zwolse Boekenmarkt.

Kijk voor meer informatie en het totale aanbod op www.zwolleunlimited.nl

 

Het programma:

 

Do 2 juni
Minusmal - Poppentheater Purely Clara (Catalonië)

Raimon Ruíz del Rio is een begaafd poppenspeler. Hij maakt van zijn marionet Clara een verbazingwekkend echt, levend wezentje. Clara is zich zeer bewust van haar meester, en dat is soms bijzonder vermoeiend. Ze moet van alles doen, maar heeft ze daar wel zin in? Ondanks de zeer korte lijnen gaat er toch wat mis... Het is een echte vrouw, met een compleet eigen wil en zeer eigenwijs. Ze laat zich niks vertellen en heeft altijd gelijk. Poppenspeler en pop kunnen echter niet zonder elkaar. Ze zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden, letterlijk en figuurlijk, en dat levert bijzondere en hilarische momenten op.
3, 4 en 5 juni
Sur Mesure (België)

Sur Mesure uit Gent is een kunstenaarscollectief van muzikanten, instrumentenbouwers, houtbewerkers en circusartiesten. Hun circusvoorstelling Fillage is een samenspel tussen drie circusartiesten en vijf muzikantes. Zij bereiden zich voor op dé grote reis, hun droom achterna. Met trampolinekunst, jongleren en acrobatiek op de tonen van live muziek. Hoe vaak zie je een gitariste of een zangeres boven op een circusartiest staan? Energieke en ´plezante´ voorstelling waarin de artiesten en muzikanten samensmelten tot één geolied team, op weg naar zijn gezamenlijke doel: de toekomst.
3, 4 en 5 juni
Theater TOL (België) - Installatie- en dansvoorstelling Life of Tree

Theater Tol is een internationaal muziektheatergezelschap uit Antwerpen. De groep gebruikt beelden, spel en muziek, en nauwelijks gesproken tekst. Life of Tree is een installatie, opgebouwd uit negen jurken, geïnspireerd op spraakmakende vrouwen uit onze geschiedenis. Benader elke jurk aandachtig en ga er dan in. Nu hoor en voel je de ziel van Florence Nightingale, Harriet Tubman, Simone de Beauvoir ... De installatie komt tot leven als twee danseressen je plots meenemen naar hun verleden. Vanuit de beweging lichten ze een tipje van de sluier op en geven ze je een inkijk in hun binnenste. Deze bijzondere voorstelling ging in 2014 in première tijdens Oerol en is sindsdien in heel Europa te zien geweest.
3 en 4 juni
JP de Kam - Vuurshow (NL)

Naast vuurkunstenaar is JP de Kam ook Stuntman. Vuurshows hebben altijd tot de verbeelding gesproken. Denk aan vuurspuwende draken en heroïsche vuurgevechten.
Met JP De Kam heeft Zwolle kennis gemaakt door zijn succesvolle optreden in Holland got talent. Op Zwolle Unlimited doet hij dat nog een keer live voor U.
4 en 5 juni
Project Wildeman - Locatietheater
Heart of Darkness (Nederland)

Project Wildeman is een muziektheatergezelschap van vier eigenzinnige performers. Strakke woordsalvo’s en maniakale rondedansen worden afgewisseld met elektronische soundscapes en rake poëtische oneliners. Kernwoorden hierbij zijn ritme, klank, herhaling, energie en fysieke uitputting.

Hun nieuwste voorstelling is Heart of Darkness, bekend door de boekverfilming Apocalypse Now. Daarin volgen we de figuur Kurtz, ooit een briljante en verlichte geest, die steeds verder de jungle van Belgisch-Congo in trekt, naar het hart van de wildernis en daar meer en meer vervreemdt en verwildert. De voorstelling speelt in het hier en nu, in een eigentijdse, hybride jungle waarin het digitale en fysieke met elkaar zijn verstrengeld. Oerkreten versmelten met digitale haperingen. Met een energieke explosie van rhythm & poetry, puntig jungle-idioom en meeslepende soundscapes creëren Project Wildeman een eigentijds ritueel. Ben jij klaar om het wilde beest in jezelf op te zoeken?

Meer informatie over Project Wildeman
Za 4 juni
Circo Pitanga (Zwitserland)

Loïse Haenni en Oren Schreiber reizen al zeven jaar lang over de hele wereld met hun Circo Pitanga. De voorstelling Nuptial Ropes zit vol met hedendaags circus, fysiek theater, luchtacrobatiek en riskante evenwichtsoefeningen. Het verhaal: de eerste huwelijksnacht kan bij sommige mensen nog altijd voor hoofdbrekens zorgen en voor opspelende zenuwen. Gekleed in waanzinnige kostuums wringen deze dame en heer zich in allerlei prachtige bochten om het moment suprême uit te stellen. Het is een spel van aantrekken en afstoten, van nu - o nee, nog even wachten – of nooit. Acrobatische toeren, trapezewerk, niets is te gek om elkaar nog nader te leren kennen. Zij plaagt hem, hij sart terug. Liefde overwint alles.
Za 4 juni
Compagnie (Rêve)² (Frankrijk) - Impact (wereldpremière)

Deze acrobatische show is anders dan anders. Alles speelt zich af op en rond een grote kubus: dans en acrobatiek. Er wordt gebruik gemaakt van een mini Koreaanse plank, een bewegend platform en een zogenaamde Russische bar. Spannend, onverwacht en verbazingwekkend. Zowel voor kinderen als voor volwassenen. Sinds 2006 maakt compagnie (Rêve)² circusvoorstellingen gebaseerd op kracht, soepelheid en een fantastische beheersing van luchtacrobatiek, met vernieuwende choreografie en verrassende podiumontwerpen. De voorstelling Impact heeft zijn definitieve vorm gekregen tijdens een werkperiode bij Kunsten op Straat in het Twentse Diepenheim. De voorstelling wordt uitgevoerd door een groep van vijf artiesten.
Za 4 juni
Willemijn Schellekens (Nederland)

Willemijn Schellekens is grafisch kunstenaar, illustrator en ruimtelijk ontwerpster. Zij maakt theatervoorstellingen en beeldende installaties met geluidsbelevingen voor theater-, poëzie- en literaire festivals. In Zwolle brengt Willemijn de "raamvertellingen" en de "gedachtentafel".
Za 4 juni
Meandertaal (Nederland) - Mobiele act Paper Cuts

De Koning Van Papier zwerft door de straten van Zwolle. Hij draagt romans, gedichten en toneelstukken in zich mee. Letters stromen door zijn bloed. Wanneer je de angst weet te overwinnen en de tijd neemt, hem beter te bekijken, zie je de Grote Verhalen uit zijn lichaam verschijnen. Zijn papieren huid verandert in een zucht in ridderkastelen, monsterlijke oceanen of sprookjesachtige wouden, waarin personages rondwaren die je maar al te goed kent. Loop dus niet weg wanneer je de Koning Van Papier ontmoet. Achter het ritselen van het papier schuilt meer dan alleen woorden. Paper Cuts is een poëtische mobiele act die beeld, muziek en verhaal naadloos in elkaar laat overvloeien. Via pop-ups en andere papieren ‘foefelarijen’ verschijnen verschillende bekende beelden uit de geschiedenis van het boek.
Za 4 juni
Garaghty and Thom (Groot-Brittannië)

Heren in pak. Dat ziet er altijd netjes uit! Nu maar hopen dat ze zich ook een beetje netjes gedragen met al hun kunstjes op eenwielers, met hun kegels of hun ballen, met vuur. Ja, als toeschouwer gaan we je alvast waarschuwen: deze heren gaan hoogstwaarschijnlijk gebruik van je maken. Van jou, of je vriend, of je vriendin. Wellicht ook nog wel van je opa of oma. In ieder geval is geen kind meer veilig voor deze eigenzinnige lolbroeken. Oh, en we hopen dat ze die aanhouden…
Za 4 juni
Firma Kodde (Nederland) - Installatie Tricycles (Brulrace)

Het lijkt allemaal zo niets en zo eenvoudig. Maar vergis je niet. Hier wordt technologiegeschiedenis geschreven, mensen! Driewielers zijn het, ja. Maar dan wel driewielers die worden voortbewogen door tegen ze te schreeuwen. Een Brulrace. Vijf driewielers en vijf schreeuwende kleuters zijn de ingrediënten die Firma Kodde gebruikt voor Tricycles. Alle driewielers zijn uitgerust met een motor die reageert op geluid. Hoe luider het kind in een conservenblik schreeuwt, hoe harder de driewieler vooruit gaat. Toeschouwers kunnen geld inzetten: op het kind dat naar hun mening het luidst kan schreeuwen en de race zal winnen. Op initiatief van Bakker Bart, Gerry Weber, IJssalon Salute, Livera, Engelen Schoenmode, Derksen en Derksen.
Za 4 juni
Garage TDI (Nederland) - Straattheater Rouwkost

Een muzikale trip met de dood als gids voor het leven!

Grijp een weergaloos leven zonder vrees
Dat je straks kan zeggen: Ik ben er geweest!
En als je erbij neervalt aan het einde van het feest
Dat je dan kan zeggen; ik dank mij
Ik dank mij nog het meest.

Een klassieke lijkwagen vaart binnen, achter het stuur zit een voortvarende dame: de Dood. Naast haar zit een vrouw: angstig? of juist in de bloei van het leven. Rouwkost is een muzikale festivalvoorstelling die je hart laat kloppen, het bloed met 160 km per uur door je aderen laat stromen, het brein prikkelt en je vol levenslust op pad stuurt.
Zo 5 juni
Jeugdcircus Pavarini (Zwolle) - Caleidoscoop

Pavarini is een bruisende circusclub vol talenten in verschillende leeftijdsgroepen. Iedereen die het leuk vindt om te leren jongleren, koordansen, acrobatieken, ballopen en optreden, kan zich aanmelden. Pavarini geeft vaak shows, kleine optredens en workshops en is een vaste gast in Zwolle met Koningsdag en de intocht van Sinterklaas. De voorstelling Caleidoscoop van Pavarini is geen verhaal, maar wel een belevenis van wezens en symmetrie, bewegingen en materialen. Acrobatiek en dans, koorddansen en jongleren: deze dynamische voorstelling is een lust voor het oog. Het is niet na te vertellen, dus moet je het zelf gezien hebben…
Zo 5 juni
Christiaan van de Burgt (Nederland) - Jongleuract Untitled

Christiaan van de Burgt doet binnenkort eindexamen aan de hedendaagse circusopleiding in Rotterdam. Zijn specialisatie is jongleren met kegels. In 2013 behaalde hij twee gouden medailles voor zijn jongleer-act. Naast vele voorstellingen in Europa nam hij deel aan The National Circus Project in de USA. In de pauze van de voorstellingen van Pavarini geeft Christiaan een korte voorstelling.

Share