Zojuist binnengekomen, Raalte gaat helaas niet door dit jaar!

Persbericht:

Liefhebbers van straattheater in Raalte zullen het zonder het vertrouwde festival Streetlive op de laatste zaterdag van september moeten doen. Het bestuur van de organiserende stichting Streetlive heeft besloten om de geplande 13e editie op 27 september niet door te laten gaan. ,,Door teruglopende subsidies en oplopende kosten werd het financiële risico te groot,” legt penningmeester Harrie Wichink Kruit uit. Streetlive hoopt volgend jaar een nieuwe editie te houden. In welke vorm is nu nog onbekend.Streetlive heeft afgelopen dertien jaar een goede naam opgebouwd. De vele acts uit binnen- en buitenland, vrijwel altijd professionele artiesten, aangevuld met lokaal talent zoals de Firecats van CV de Stoppelkaters en gymnastiekvereniging RVG Kwiek die op diverse plekken midden tussen het publiek optraden, trokken altijd veel belangstellenden naar het centrum van Raalte. De inkomsten kwamen vooral van subsidies van diverse fondsen, de horeca Raalte en overheden zoals de gemeente Raalte en de provincie Overijssel.

Afgelopen jaren werden met name die subsidies steeds minder.

Collectes onder het publiek na de optredens leverden wel wat op, maar onvoldoende om de achteruitgang op te vangen. Ook sponsoring door het bedrijfsleven bleek moeilijk, zo merkte voorzitter GerardWeenink afgelopen jaren.

‘Wij kunnen als vrij toegankelijk straattheaterfestival potentiele sponsors ook niet echt veel aanbieden behalve een kop koffie.’

Daarnaast was het erg moeilijk om als bestuur mensen te vinden die dit soort commerciële activiteiten voor hun rekening wilden nemen. Het was afgelopen jaren sowieso niet makkelijk om nieuwe kandidaten voor enkele vacante bestuursfuncties te vinden. Terwijl de publieke belangstelling voor straattheater en voor Streetlive juist erg groot was.” De keuze voor een goedkoper festival met (veel) minder dan de gebruikelijke tien tot vijftien straattheateracts vond het Streetlive-bestuur geen goede zaak. ,,Afgelopen dertien jaar streefden we altijd naar een goed en afwisselend programma met muziek, acrobatiek, mime, toneel, variété, jongleerkunst, goochelarij, waaghalzerij en grappen. Dan moet je de weg van een steeds lagere kwaliteit niet willen inslaan.” Het programma voor 27 september was in grote lijnen al klaar, maar de optredens van de geboekte artiesten zijn inmiddels geannuleerd. ,,We hopen eigenlijk dat nu Streetlive niet doorgaat dit voor een stevig schokeffect in Raalte zal zorgen. Ons streven is in elk geval om het festival volgend jaar weer te kunnen organiseren met dan de steun van nieuwe mensen, organisaties en bedrijven. Voor dit jaar is het te laat.”

Het Streetlive-bestuur blijft wel actief voor Ribs en Blues, waar al langere tijd het onderdeel straattheater wordt georganiseerd, en voor Stöppelhaene waar dit jaar voor de eerste keer aan een deel van het zaterdagprogramma op de Markt en omgeving werd meegewerkt. De kans dat Streetlive volgend jaar helemaal op de zaterdag van het Sallands Oogstfeest wordt gehouden achtenWeenink en Wichink Kruit toch erg klein: ,,We willen graag een festival met een eigen identiteit. Dat kan bijvoorbeeld op de zaterdag overdag tijdens Pinksteren met ‘s avonds de start van Ribs en Blues nog beter. De huidige combinatie met het Bierfestival Raalte was erg goed.’’ Dat Bierfestival gaat op 27 en 28 september gewoon door.

door Lauk Bouhuijzen / De Stentor

Share