Goede, mooie en bijzondere initiatieven willen we graag we steunen. Nu ons straattheaterseizoen er voor dit jaar op zullen we proberen met enige regelmaat bijzondere theater uit te lichten op onze website en socialmedia.

Als kick-off willen we jullie graag attenderen op “Het geluid van Ambacht” van productiehuis Oost-Nederland in samenwerking met muziektheatergroep BOT. Vanaf 16 tot en met 19 oktober brengen zij de oude ambachtsschool in Enschede op spectaculaire wijze weer tot leven in een speciale locatievoorstelling met verbluffend fysiek muziektheater, uit het lood geslagen Nederlandstalige liedjes en klinkende machinerie!

Wie wil, zal slagen

De drukte bij de ingang, het lawaai in de gangen, het geluid van de bel, het gestommel van voeten en strenge stemmen achter dichte deuren. Ruim tachtig jaar hebben deze klanken het statige gebouw van de ambachtsschool in Enschede gedomineerd. Hier kreeg de jeugd voor het eerst de kans iets anders te worden dan textielarbeider: ambachtsman. ‘Wie wil, zal slagen,’ staat er prominent op de muur. Een belofte? Of een verkapte waarschuwing?

Waar de school vroeger voor vele generaties een toekomst betekende, dwalen tegenwoordig alleen nog herinneringen door haar eindeloze gangen. Eind september klinken er voor het eerst weer voetstappen. Dan sluit muziektheatergroep BOT zich een maand lang op in de oude ambachtsschool om haar nog één keer tot leven te wekken in een spectaculaire muziektheatervoorstelling. Op 16, 17, 18 en 19 oktober speelt BOT meermaals per dag Het Geluid Van Ambacht. Een speciale locatievoorstelling met verbluffend fysiek muziektheater, uit het lood geslagen Nederlandstalige liedjes en klinkende machinerie. De regie is in handen van Carina de Wit (Warner&Consorten, Babok).

De oprichting van de school in 1922 gaf de Enschedeërs voor het eerst iets te kiezen buiten de textielindustrie. Ambacht! Nu kon je lasser of schrijnwerker worden, elektraman of installateur. Een nieuwe stempel op de identiteit van de stad, evenals op de buurt waar het imposante pand pontificaal boven de huizen rijst. Hoewel het flink geleden heeft onder de Tweede Wereldoorlog is de oorspronkelijke sfeer nog alom aanwezig. De betegelde lambrisering, gekleurde glas-in-loodramen en rijke wandschilderingen brengen je ogenblikkelijk terug naar de tijd waarin er nog tucht heerste op school. Opnieuw die spanning: op tijd of te laat? Voldoende of onvoldoende? Geslaagd of gezakt? De onvermijdelijke tocht die iedereen aflegt in een doolhof van keuzes waar je, eenmaal onderweg, niet zo maar terug kunt. Het is niet makkelijk. Maar… wie wil, zal slagen.

De voorstelling wordt mede mogelijk gemaakt door provincie Overijssel, provincie Gelderland, Gemeente Enschede en Enschede Promotie en onze partners ArtEZ Conservatorium, Kunsten op Straat, Het Oversticht, Stadsarchief Enschede, Vrijhof Cultuurcentrum, Rijksmuseum Twenthe, Culturele Zondag Enschede, Poppodium Atak, The Overload, Concordia, FMT vastgoedbeheer, Hydra Theater, Kaliber Kunstenschool, Het Vestzaktheater, Jazzpodium de Tor, Kalterflug en Stichting Historische Sociëteit Enschede-Lonneker, Museum TwentseWelle en TETEM kunstruimte.

Het Geluid Van Ambacht wordt georganiseerd door productiehuis Oost-Nederland in samenwerking met muziektheatergroep BOT. Het is onderdeel van de reeks Het Geluid Van, waarmee de makers sinds 2011 ruim negentig voorstellingen hebben gespeeld waarbij ze op een eigenzinnige manier voor duizenden bezoekers bijzondere locaties in Oost-Nederland tot leven wekken, van graansilo tot steenfabriek en basiliek.

Muziektheatergroep BOT (foto Gaby Visser)

Het Geluid Van Ambacht

Donderdag 16 okt 19:30 (première) en 21:00 (première)
Vrijdag 17 okt 15:00, 16:30, 19:30 en 21:00
Zaterdag 18 okt 15:00, 16:30, 19:30 en 21:00
Zondag 19 okt 14:00, 15:30, 17:00 en 19:30

Entree regulier: €10 | Student €7,50 | Kind (6 t/m 12): €5
BESTEL HIER UW TICKETS
Mits niet uitverkocht worden er ook kaarten aan de deur verkocht (u kunt niet pinnen in de ambachtsschool!)

Let op: niet geschikt voor minder validen! Er zijn veel trappen te bewandelen en er is helaas geen werkende lift
Niet geschikt voor kinderen jonger dan 6 jaar

Van 18 t/m 26 oktober is er op meerdere trajecten van en naar Zutphen geen treinverkeer mogelijk, lees verder.

Share