Eind vorig jaar werd al aangekondigd dat Jan Eijsink, oprichter/directeur Kunsten op Straat, het stokje zou gaan overdragen aan Ruth Semmekrot. Het afgelopen seizoen heeft hij de nieuwe directeur ingewerkt en vrijdagmiddag 21 november neemt Jan Eijsink met een speciaal feestje in cultuurcentrum Herberg de Pol in Diepenheim na 22 jaar definitief afscheid. Jan blijft actief in de cultuursector. Op dit moment is hij kwartiermaker van Werkplaats Diepenheim.

In 1993 heeft Jan Eijsink subsidie verworven om in Overijssel straattheaterfestivals te organiseren en daarmee werd de stichting Kunsten op Straat een feit. Jan kwam destijds tijdens zijn vakanties in het buitenland in aanraking met straattheater en was direct verkocht.

Onder zijn bezielende leiding is Kunsten op Straat in ruim twintig jaar uitgegroeid tot een uniek festival. Geen enkele andere provincie biedt in vijftien dorpen en steden internationale straattheaterfestivals van dit hoge niveau. In de loop der jaren kwamen honderden groepen uit meer dan twintig landen Overijssel aan doen. Vele artiesten kregen een kans zich te manifesteren en zich te ontwikkelen. Bovendien hebben de festivals in de steden het toerisme, de leefbaarheid en de economie een impuls gegeven.

Daarnaast zijn er jaarlijks bijzondere locatietheater optredens door de stichting georganiseerd. Internationale groepen zijn naar Overijssel gehaald om op bijzondere buitenlocaties op te treden, maar ook artiesten en groepen uit de provincie kregen de kans om via Kunsten op Straat de voorstelling verder te ontwikkelen om daarna het land in te gaan.

In 1996 kreeg de stichting de cultuurprijs van de Provincie Overijssel en in 2007 is het festival uitgeroepen tot op een na beste regioevenement van Nederland. Een jaar later won het locatieproject ’n Stoarm (een Twentse versie van Shakespeare’s The Tempest) de Cogas Cultuurprijs. In 2011 werd het festival bekroond met het beste regioevenement (Nationale Evenementenprijs). Tot slot: in 2012 reikte het Prins Bernard Cultuurfonds van Overijssel aan Jan Eijsink de Cultuurprijs uit.

Share