Het hele centrum van Hengelo is één groot podium. U ontmoet dichters, dromers, living statues, muzikanten en straatartiesten.

Zaterdag 28 juni

Aftrap Vers & Foto een expositie in de etalages van diverse winkeliers
in de binnenstad. Door Hengelose fotografen, die zich laten inspireren door
de Hengelose stadsdichters. Vers benoemde stadsdichter.
Herman Koetsveld (sinds mei) opent de expositie.
■ Optreden van schrijver, dichter en voetballer Chris Willemsen
Overijssels stadsdichter Dick Schluter is ‘Dichter aan tafel’ (bij de terrassen).
Wouter Munsterman (genomineerd stadsdichter 2014) is ‘Dichter op de markt’.
Lotte Leppers is jongste living statue dit weekend. Als poppetje uit een
muziekdoosje ontroert ze het publiek.
■ Andere living statues zijn: Paljas en Folklorepop
Terra’s Trots twee ‘stenen’ die rondlopen met een kinderwagen gevuld
met hun kindjes. Wie weet ontvangt u wel één van hun kindjes.
■ De rariteitenkaravaan De magie van een kijkdoos, maar dan in het groot.
Dromen lijken werkelijkheid te worden. Wat u allemaal ziet als u bij een
caravan naar binnen spiekt? Het zal u verbazen! Ook op zondag
Graffiti kunstenaar Willem-Paul Koenen laat zien hoe hij een saaie auto
tot een kunstwerk omtovert. Hij vertelt graag waarom zijn bedrijf ‘Bevlogen Verf’ heet.
■ Helena 105 Helena is de koe van Jacob Rens. Een koe in de stad is een
bijzondere verschijning. Toch zijn Helena en Jacob daar heel gewoon bij
gebleven. Ze maken graag een praatje met omstanders. Ze lopen zaterdag- en zondagmiddag door de stad.
Nenoteikts Edroes De twee Hengelose theatermakers Jolanda Keun en
Nannet Lindenberg gaan u uitdagen.
Theatergroep De Nar uit Hengelo.
Janneke Staat (buikdanseres).
Peter en Roos
Improov Rondlopende act
Vliegende Stoel
■ 50 dansers van Dansstudio Move
■ Er zijn drie muziekpodia Leerlingen van Popscool spelen bij podium 7
Acts van verschillende muzikale en artistieke vakopleidingen tonen hun talent bij podium 9. De band Free Style Project Hengelo, onder leiding van Tijmen Sissing, verzorgt meerdere acts in HipHop stijl waarbij het publiek
onderwerpen kan aandragen waarover de band gaat rappen. Waar: podium 1
■ One-man blues band Duke Town Slim speelt op de markt, bij de eenzame beer.

Zondag 29 jun

Van 12:00 tot 17:00 brocante en artistieke markt op de grote markt!

Naoto - King of YoYo (Japan)
Bij een van de eerste shows van Cirque du Soleil deed een kwartet Aziatische meiden ongelofelijke dingen met een diabolo. Als Naoto niet hun broer is, dan toch op z’n minst een Japanse achterneef - en met hetzelfde talent. Hij is zo zelfverzekerd dat het niet mis kan gaan, dat het inderdaad niet misgaat. De diabolo kijkt wel uit. Naoto heeft ‘m op alle mogelijke manieren aan een touwtje.
Xirriquiteula Teatre - Mesa Para 2 (Spanje)
Bij de betere restaurants word je netjes ontvangen en naar je tafel begeleid. De man aan de deur kijkt het boek met reserveringen na. Stiekem checkt hij of uw kleding wel aan de maatstaven voldoet. Anders krijgt u een tafeltje achterin. Je denkt: dit restaurant heeft klasse. Maar hoe weet je dat? Waar komt die walm opeens vandaan? Restaurants, je kijkt er mooi op, maar je kunt er niet in kijken.
MUTE - MUTE show (Thailand)
We hebben allemaal, met van bewondering open mond, hun prestaties gevolgd bij Thailand’s Got Talent, op kanaal 17342, weet je wel? Voor wie die avond bezoekt had: dit is een illuster duo dat zich bedient van een van de meest universele lichaamstalen die er is: de mime. Een jonge vrouw en een jonge man, samen bewegen ze in stille samenspraak. Inderdaad, dan gaat het in alle mogelijke varianten over de liefde.
Rariteitenkaravaan Gribus - Rariteitenkaravaan (NL)
Een rariteitenkaravaan. Een uitdragerij op wielen, maar met objecten waar net even een andere draai aan is gegeven. Alsof de rommelmarktopkoper zijn waar heeft gepimpt. Een walvis op een plank. Wie vanuit een bepaalde hoek kijkt, ziet dat het op de voorsteven van een schip lijkt. Titel is dan ook: Titanic. Tot de attributen hoort ook een geslachtsdeel van een echte walvis. Nou ja, misschien. Maar misschien ook gewoon wel.
Dynamogene - M. Culbuto (Frankrijk)
Evenwichtskunstenaars heb je in alle soorten en maten. De Franse meneer Culboto is er een die altijd op zijn pootjes terechtkomt omdat hij geen pootjes heeft. Hij wiegt heen en weer in majestueuze cadans. Wie hem een hand geeft en die even vasthoudt, trekt hem omlaag. Alsof hij voor je buigt, maar dan veert hij zo weer terug. Hij doet denken aan zo’n hondje dat vroeger hoofdschuddend op de hoedenplank meereisde.
Fruitillas con Crema - Petit (Chili)
Einzelgänger met ballen. Improvisatietheater in een cirkel van welwillende toeschouwers, oud en jong. Waarbij de laatste categorie zich graag als vrijwilliger meldt om mee te ballen wanneer deze snelle jongeman begint te goochelen en te jongleren. Het lijkt zo makkelijk en dat is het mogelijk ook, alleen niet voor wie niet heeft geoefend. Met een doorzichtige bal tovert hij. De magie rolt van zijn schouders. En hup, volgende truc alweer.
Jacob Rens - Helena 105 (NL)
Nee, niet een nazaat van circus Renz, dat schrijf je anders. Deze Rens is niet alleen, hij heeft Helena 105 bij zich. Naar haar is de voorstelling genoemd en met haar aan zijn zijde doet Jacob een koeienquiz. Omdat je je er altijd weer over verbaast hoe weinig mensen weten van koeien. Dat ze melk geven en zo. En op elkaar achterste springen om te kijken of het gras elders groener is.
Spot the Drop - Spot the Drop (Duitsland)
Ze tarten het lot. Spot The Drop, twee rappe jongleurs. Een met pet, een zonder pet. Als ze zo’n naam kiezen, ga je er juist extra op letten of er iets valt. Een bal of een kegel bijvoorbeeld. Op sommige momenten zijn ze met wel zeven kegels in de weer. Over en weer en nog een keer, tussendoor een handstand. Omdat het kan. Alsof er met zwaartekracht te spotten valt.
Tamtam objecttheater - Roestige spijkers en andere helden (NL)
Bijzonder duo uit Deventer dat animatietheater maakt in velerlei varianten. Crossmediaal ook zelfs. Van de meest basale objecten maken ze kleine kunstwerkjes. Door die naast elkaar te plaatsen en ze te bewegen, ontstaat een verhaal. Recent nog, tijdens Kunsten Op Straat in Oldenzaal, op 1 juni, maakten ze daar een filmpje van dat op youtube te zien is. Het geeft een prachtige impressie van dit baanbrekende theater in het klein.
Hendrik Jan de stuntman - Een baby en andere ongelukken (NL)
Een gezin met een kinderwagen, hoe idyllisch. Rozengeur, maneschijn. En soms andere geuren, maar dat hoort erbij. Nieuwe luier en verder. Rookwolken uit de kinderwagen echter, dat duidt op verlaagd levensgeluk. En wat doet het publiek in zo’n geval? Eerst maar eens kijken of het gezin zichzelf kan redden. We willen niet bemoeizuchtig zijn. Het zou kunnen dat de baby zelf wel op ideeën komt om de boel en de familie te redden.
Talentitos Company - The Music Box (Duitsland)
Als aan alle kanten gestimuleerd wordt dat het individu zijn eigen boontjes moet doppen, dan mogen we een vrouw in een muziekdoos niet kwalijk nemen dat ze uit de band springt. Want dat is wat hier gebeurt. Een koffer gaat open. Een vrolijke poppendame in nog vrolijker uniform danst tevoorschijn en vervolgens is het vrijheid, blijheid. Dansen, springen, zingen, voor de mensen leuke dingen. Haar geest is uit de koffer. Jolijt!
Theater Gajes - Wanted (NL)
Wanted. Meestal volgt daar ‘dead or alive’ op, maar daarvoor ontbreekt hier de tijd. Een bende cowboys heeft gemeend uitgerekend vandaag Hengelo binnen te moeten vallen. Vrouwen en dochters eerst, luidt het devies. Sluit ramen en deuren. En blijf zelf lekker buiten om naar dit spektakel te kijken. Geen blauwe bonen, maar losse flodders. Naar verluidt heeft de oude moeder, die op een mechanisch paard rijdt (duurzaam!), sowieso het laatste woord.

Nog meer te zien op zondag!:
■ Place de la Montmartre organiseert het ‘Kinderen Muziek Concour
2014’
. Kinderen kunnen van 14.00 tot 15.00 uur met hun muziekinstrument
hun muziek ten gehore brengen met de pet op de grond. Wie na dat uur
het meeste geld bij elkaar heeft gespeeld heeft gewonnen. Om 15.30 uur
zal een notaris de prijs uitreiken op het Willemsplein.
Bert Schoolderman, bekend van de karikaturen in Tubantia.
Troubamour, twee dames zoeken naar hun prins.

Sponsors:

– Bibliotheek Hengelo
– Fuldauer
– Bureau Hengelo
– Ten Eekelder
– Jonkman Coating
– Welbions
– Thales
– Webton
– Buro Fons Nijland
– Langendonk
– Keurslager Koekenberg
– Bakkerij Nollen
– Gemeente Hengelo
– Gentle B.V.
– Dux Hengelo
– Suwijn Notarissen Hengelo
– Stravinsky
– De Blauwe Engel
– Grand Café de Twee Wezen

Share


View Larger Map