ZWOLLE, 30 MEI, 31 MEI EN 1 JUNI

internationaal straattheaterfestival Kunsten op Straat

Alweer voor de 22ste keer in Zwolle: internationaal straattheaterfestival
Kunsten op Straat

De veertien professionele straattheatergroepen komen uit België, Chili, Denemarken, Frankrijk, Spanje, Polen en Nederland. Er is voor elk wat wils: overal in de binnenstad vindt u meer dan 40 voorstellingen, dans, muziek, poppentheater, acrobatiek, beeldende kunst, komedie, vreemde types, een rijdende trommelvoorstelling. Ook is er dit jaar een speciaal hiphopprogramma op het Rode Torenplein. Een programma voor jong en oud. En alles is vrij toegankelijk (met uitzondering van de graffiti workshop).

Straattheater is soms onvoorspelbaar. Dat maakt het juist zo aardig. Wij houden zo veel mogelijk ons programma aan, maar de tijden zijn wel onder voorbehoud. De voorstellingen zijn vrij toegankelijk; dat betekent: geen toegangskaarten, en vol is vol.

Het kan dus voorkomen dat u te laat bent. Maar: er zijn meer dan 40 voorstellingen, dus u vindt vast wel iets anders! Bij heel erg slecht weer verplaatsen wij een aantal voorstellingen: dat staat dan duidelijk vermeld op de informatieborden.

GROTE PARADE IN DE DIEZERSTRAAT


Logo-Zwolle-Unlimited Zwolle Unlimited wordt ook dit jaar weer feestelijk geopend. Net als vorige jaren trekt weer een parade door de binnenstad. Veelzijdig, muzikaal, vol theater. Muziek voorop, de Nederlandse Jeugd Musical School met zijn nieuwste voorstelling, de breakdancegroep Innocent, bestaande uit een stel enthousiaste meiden, er is een stads-safari, antieke auto’s en fietsen rijden mee, Middeleeuwse monniken lopen te brevieren…. laat u verrassen door een doorsnede van het festival Zwolle Unlimited. De parade vertrekt om 16 uur van het Rode Torenplein en zal drie kwartier later aankomen bij het Theaterplein, waar de theater-acrobaten van TENT om 17 uur als openingsvoorstelling een spetterende show verzorgen. Gratis toegankelijk.


BAROLOSOLO (Frankrijk) “Ile O”
Men neme een zwembad op het Grote Kerkplein, een klimrek en twee muzikanten.
De een voelt zich als een vis in het water. De ander heeft watervrees en doet zijn uiterste best om zijn voeten droog te houden. Gaat hem dat lukken? Wat denkt u zelf?
Een hilarische en letterlijk spetterende voorstelling. Plons!

CIA ES (Spanje) “Iglo”
In de lucht hangt een grote glimmende ring. Eronder zit een man. Een vrouw komt binnen. Ze is dik aangekleed, want het is winter en koud. Er zit niks anders op dan samen de temperatuur te laten stijgen. Zij trekt kledingstuk na kledingstuk uit. Samen dansen en jongleren ze te midden van stuiterende ballen. Zelfs de grond onder hun voeten verandert. En wat kun je nou met die ring? Eraan zweven. Wat doe je dan? Dan ga je zweven!

DUDU & COMPANYIA (Spanje) “El Niu”
Hij is lang en slungelig en loopt rond in ouderwets ondergoed. Dudu heeft niet veel nodig om zichzelf en het publiek te vermaken. Zelfs geen woorden.
Met ballonnen, oude lappen, dozen en schoolkrijt schept hij zijn eigen wonderlijke wereld, waarin ook kinderen van harte welkom zijn. Zij speelt op de vleugel en maakt er een slapstick van. Geniet van deze meester in de mimekunst.

COMPAGNIE DEVIATION (Frankrijk) “Murmurant”
Door de Diezerstraat rijden drie wonderlijke bouwsels, waaraan trommels hangen. Grote en kleine trommels met ieder hun eigen klank. Er omheen lopen mannen met drumstokken. Ze slaan op de trommels, ze rennen, ze dansen, ze roffelen op de grond. Soms spelen ze in harmonie samen en soms gaan ze hun eigenwijze gang. Maar wie een stok heeft, die slaat.

David Moreno – Helaas geannuleerd!
Maandag 26 mei bereikte ons het nieuws dat David Moreno niet in staat is om op te treden i.v.m. ziekte. Hij staat op het programma in Lochem, Hardenberg, Zwolle en Oldenzaal.

Gelukkig hebben we bereid gevonden Theater Leela uit Oostenrijk om zijn plek in te vullen!

TUGA (Chili) “With your permission”
Een lange man in een reflecterende jas staat midden op straat. Hij heft zijn hand op en laat een vrachtwagen stoppen. Vervolgens beklimt hij de motorkap en begint door de voorruit te gebaren naar de verbaasde chauffeur. Het gezin in de volgende auto wordt uitgebreid en warm begroet. De stadsbus moet maar een andere route gaan volgen. Zwolle Unlimited heeft met Tuga een prima verkeers(ont)regelaar naar de stad gehaald. Als hij gaat ingrijpen, dan is het pas echt oppassen geblazen.

DICHTER U (Nederland) “afhaalpoëzie”
Soms heb je trek in een lekker tussendoortje. Voor een broodje zalmsalade snel je naar bakker B. In de snackbar om de hoek haal je een frietje met. Maar waar moet je naartoe als je zin hebt in een smakelijke portie poëzie? Gelukkig is er dan de afhaalpoëzie van Dichter U. Hier haal je gedichten in alle soorten en smaken. Van pittige exemplaren waar je wat langer op moet kauwen tot gedichten die je zo weg hapt. Ook smullen voor kinderen!

ACTIC (Nederland) “Urban Safari”
De mannen van Actic nemen u mee op een safari op zoek naar de diersoort ‘mens’.
Zij observeren op humoristische wijze deze diersoort in zijn natuurlijke leefomgeving.
Maken u attent op bijzondere gedragingen en gewoonten. Niets blijft onbespied.
Met een beetje geluk kunt u zelfs een exemplaar aanraken. Wel op eigen risico!
Zoals cineast Bert Haanstra zei: Mensen kijken is van alle tijden. En om ze lachen al evenzeer.

TENT CIRCUSTHEATER (Nederland)
“Loop”

Is geluk een keuze? Kun je kiezen voor liefde? Soms kan één beslissing je hele leven veranderen.
In “Loop” worstelen zes circusartiesten met deze vraag. Kies ik voor de bekende weg of neem ik risico’s? Heb ik eigenlijk wel wat te willen? Ondertussen laten ze zich omhoog gooien in het vertrouwen dat de ander hen opvangt.
Dans, muziek en theater gecombineerd met spectaculaire acrobatiek. Een voorstelling om je adem bij in te houden!

HURyCAN (Spanje/Denemarken) “Te Odiero“
Je weet het niet, maar vertrouwen doe je het ook niet helemaal. Zit je bij een ontsnappingskunstenaar te kijken, dan heeft hij iemand uit het publiek nodig. Dat is dan toch doorgestoken kaart? Het is gewoon een medewerker. Maar hoe zit dat hier? Arthur verschijnt blootsvoets. Hij speurt het publiek af, blijkbaar op zoek naar een geschikt meisje. Hij steekt zijn hand uit, zij accepteert. Als hij daar maar geen spijt van krijgt.

OLA MUCHIN (Polen) “Osvaldo Drevno”
De jonge Poolse poppenspeelster Ola Muchin brengt een oude en ontgoochelde goochelaar op sensuele wijze tot leven. Dames in het publiek raken onder de indruk van zijn charmes en zetten spontaan hun beste beentje voor. Hij voelt zich weer even de jonge god die hij ooit was. Een mooie muzikale voorstelling.

CIRQUMSTANCIA (België) “Cirk Mystiek”
De meeste heksen bewegen zich voort op een bezemsteel, maar deze twee lijken een Fiat 500 onder hun zwarte gewaden te hebben. Soepel glijden ze over het trottoir, terwijl ze helse kreten slaken.
Ze spelen met vuur en zorgen voor vuurwerk. Een beetje griezelig zijn ze wel, maar niet echt gevaarlijk. Echt niet!

COME CORRECT (Nederland) “Breakdance”
De zes mannen van Come Correct doen hun naam eer aan. De heren breakdancers zijn onberispelijk gekleed en zitten strak in het pak. Dat belet ze overigens niet om hun spectaculaire moves te maken in een show vol dans, humor en theater. Je hoort Dan Karaty al bijna enthousiast commentaar geven.

Nog veel meer Kunsten en activiteiten!


INNOCENT (Nederland) “dance theater”
Acht danstalenten waar de energie van afspat. De meiden wonnen de Overijsselse voorronde van Kunstbende, de wedstrijd voor jong creatief talent.. Dit leverde hen een ticket op voor de finale in de Melkweg in Amsterdam.

BEVLOGEN VERF (Nederland) “graffiti”
Bevlogen Verf spuit auto’s. Niet strak in de lak, maar geheel naar eigen inzicht, live en met lef. Een golf op je Golf of een kever op je Kever? De naam van je bedrijf of van je vriendin in krulletters op je wagen? Alles is mogelijk. Kom maar langs en neem je auto mee als je durft.

WORKSHOP GRAFFITI Het gekladder voorbij! Vanmiddag kun je legaal een piece spuiten. Je krijgt tips en tricks van een beeldend kunstenaar en graffitispuiter van beroep. Hij ontwerpt o.a. logo’s voor bedrijven en maakt vrij graffitiwerk. De kans om je artistiek uit te leven op een groot paneel.

Er kunnen maximaal 15 mensen per keer deelnemen, dus wees er vlug bij! Kaartjes zijn te koop voor 3 festivalmunten op het Rode Torenplein.

DE GEDICHTENMAKELAAR (Nederland) “de Poëziepoli”
Heeft u last van zwartgalligheid, hartzeer of vlinders in uw buik? De specialisten van de poëziepoli weten raad met iedere kwaal. Voorbijgangers worden zonder pardon in de spreekkamer van hun mobiele poli geplaatst en onderworpen aan een dichterlijke anamnese. Na dit gratis consult vertrekt de patiënt opgelucht met een passend poëtisch medicijn. Komt allen… een verwijsbrief is niet nodig en deze zorg is gratis!

SKATEBOARD Het skateboardteam van skatewinkel Sparky uit Zwolle doet regelmatig mee aan wedstrijden. Vanmiddag laten ze zien wat ze kunnen op de miniramp die speciaal voor hen op het Rode Torenplein is gebouwd.
ZES DJ’S
zaterdag 31 mei 13 – 19 uur; Rode Torenplein.
13:00 uur DJ’s Lourens Lefreak en Ome Funk
14:30 uur DJ’s Simon en Pauluz
16:30 uur DJ’s Jarno en Tamme

RICO EN DE FAKKELTEIT VOOR JONGEREN
Heb jij raptalent? Vind je het leuk om rapteksten te schrijven? Dan val je bij de Fakkelteit in een warm bad. Het is de relaxte ontmoetingsplek voor jongeren die creatief bezig willen zijn met rapmuziek.
De groep die dit seizoen samen met Rico heeft gewerkt, gaat vanmiddag een uur lang los.

Met dank aan


2014_sponsors_zwolle

Share


View Larger Map